Aplicatia stabileste obligatia de a plati CAS si CASS pentru veniturile realizate sau estimate a se realiza.

Important!

Calculatorul este valabil pentru estimarea impozitului si CASS datorate la venitul estimat pentru anii fiscali 2018 – 2020 si pentru completarea capitolului 2 din declaratia unica.

Incepand cu veniturile estimate pentru 2021, CASS se datoreaza daca venitul net estimat/realizat depaseste plafonul de 12 salarii pe economie, respectiv 27.600 lei, indiferent de perioada in care este obtinut in timpul anului. CASS nu se mai recalculeaza raportat la perioada de activitate/obtinere a venitului..

Important! Pentru venituri realizate intr-o perioada mai scurta decat anul fiscal (12 luni), veniturile nete obtinute trebuie recalculate in raport cu perioada in care au fost realizate, cu exceptia veniturilor din investitii care se raporteaza la 12 luni, indiferent de data in care au fost incasate.

51 comentarii la “Obligatia de a plati CAS si CASS”

 1. Care este suma datoarata la CASS pe anul 2019, daca am incasat dividende in suma de 25.000 lei astfel:

  5.000 lei ianuarie si 20.000 lei in noiembrie 2019

 2. Andrei Aelenei

  Pt indemnizatie de la stat pe perioada pandemiei pt persoanele cu venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, trebuie sa platesc obligatoriu CAS sau impozit? Ei au virat lunar im cele 2 luni o suma bruta (75% din salariul mediu pe economie, adica 4072 ron.) Intrebarea mea e daca tre sa platesc OBLIGATORIU ceva la stat din banii astia (impozit sau/si CAS/CASS). Multumesc

 3. Buna ziua. Daca doresc sa scot dividende din firma ce obligatii am de plata la stat in total? (mentionez ca nu sunt angajat la mine pe firma sau in vreo alta firma)

 4. Buna ziua,

  Mica nelamurire referitor la declaratia unica si plata CASS. Am fost angajat pana in Martie 2019, moment din care nu realizez nicio forma de venit. Anul acesta doresc sa depun DU si sa devin asigurat in sistemul de sanatate pe 2020. Intrebarea mea este, completez doar veniturile estimate pentru 2020 si platesc suma aferenta de 1338 RON? Sau trebuie sa completez si platesc si CASS pentru anul trecut? Mentionez ca nu am beneficiat sau folosit sistemul de stat in niciun fel asa ca nu sunt sigur daca trebuie sa platesc sau nu si pentru anul trecut. Mentionez ca este prima mea DU de aceea intrebarile pot suna stupide, pana acum ocupandu-se angajatorul din moment ce salariul era singurul venit.

 5. MIHAI GRAMESCU

  Buna seara,va rog sa-mi spuneti ,in cazul in care realizez venit net mai mare decat plafonul minim dar am pierdere din anii precedenti,impozitul este zero,se mai calculeaza cas si cass la venitul net?

  1. Buna ziua! Pierderile din anii anterior nu afecteaza venitul net care se raporteaza la plafonul de 12 salarii minime pe economie. Pierderile din anii anteriori se iau in calcul doar la calculul venitului impozabil.

 6. Buna ziua. Azi am depus Declaratia unica pentru veniturile obtinute in 2019.Vreau ca pana la 31.03.2020 sa depun si suma reprezentand impozitul pe venit. Doresc sa stiu daca mai este valabila prevederea cu reducerea de 10% (5% pentru depunere online + 5% pentru plata integrala). Multumesc

 7. Maria Lacramioara Bostan

  Bună ziua, aceeași problema la plata cass la un if.doreste plata cass dar suma minima ptr ca este sub plafon, adică un 10.000 lei. Cat ar trebui trecut de plata. 6luni*salariul minim???

  1. Buna ziua! Va puteti asigura optional la baza de calcul de 6 salarii. Veti fi asigurata pentru 12 luni si veti avea de plata 1.338 lei.

 8. Buna ziua,

  Doresc sa aflu cat trebuie sa platesc CAS pt un PFA cu norma de venit care a inceput activitatea la 1 mai 2019.Mentionez ca am depasit plafonul minim anual, dar nu imi este clar daca trebuie sa platesc 6240ron sau proportional cu numarul de luni de activitate din acesta suma.Daca se poate indica o lege/metodologie unde este specificat clar cum trebuie calculat.Multumesc

 9. Buna ziua.
  Dar daca incasarile PFA-ului pe care il detin sunt duble fata de valoarea salriului minim brut in cele 12 luni, cd valoare va trebui achitat CAS si CASS?

  Multumesc

 10. Buna ziua Dețin un PFA cu Normă de venit În anul 2019 ,plata Cas si Cass a fost opțională Aș vrea să știu dacă și în 2020 va fi la fel Multumesc

  1. Buna ziua! Plata CAS si CASS nu este optionala daca norma de venit are valoarea peste plaafonul de 12 salarii minime pe economie. Pentru 2019 plafonul a fost 24.960, pentru 2020 plafonul este 26760 lei.

 11. Si eu ma aflu in aceeasi situatie , în care trebuie să îmi ajusteze pragul de raportare, dar întrebarea este cat plătesc? CASS 10%×6240 si CAS 25%×6420? Va rog sa imi confirmati corectitudinea raționamentului? Multumesc

 12. Buna ziua, daca sunt salariat, mai obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala de 10000 lei si un venit net de 20000 lei din activitatea PFA trebuie sa calculez si sa platesc CAS si CASS ? Multumesc !

  1. Buna ziua! Nu platiti CAS si CASS pentru ca veniturile din drepturi de autor sunt scutite de plata CAS si CASS si nu intra in calculul venitului net pentru raportare cu plafonul de 12 salarii minime pe economie.

 13. aplicatia nu tine cont de perioada de activitate din cursul anului. Poate introduceti si un camp care sa pondereze asta.
  altfel, felicitari pt aplicatie!

  1. Va mulțumesc pentru apreciere! Aplicația oferă un răspuns general la o întrebare pe care o primesc foarte des. Pentru perioade de activitate mai scurte decât 12 luni vedeți celelalte aplicații.

 14. Bună ziua! Soțul meu este pensionat medical cu jumătate de normă şi obtine un venit net din pfa de 30000 pe an.Are un pfa în sistem real.Este obligat să plătească CAS și CASS?

 15. Bună ziua. Detin un pfa de 7 luni. Veniturile sunt undeva între 1200-1500 pe luna. Nu plătesc contributii la stat, încă. Totusi doresc sa rămân însărcinată și cand se va întâmpla as vrea sa beneficiez de indemnizatie.
  As dori informatii. Ce ar trebui să plătesc, cât ?
  Care ar fi procedurile?
  Mulțumesc!

  1. Buna ziua! Aveti suficienta vechime pentru a obtine indemnizatia minima. Pentru o indemnizatie mai mare va trebuie un venit net mai mare. Va recomand sa semnati un contract de asigurare pentru concedii medicale cu CNAS si, chiar daca aveti venituri sub plafonul de 12 salarii, sa platiti contributie de sanatate optional pe timpul sarcinii: https://gestiunepfa.ro/cass-optional-2019/.

 16. Nu ma incadrez in nici o categorie de mai sus…sunt student.Ce categorie ar trebui sa bifez?Estimez ca nu voi ajunge sa ating planul de 12 salarii minime,in acest caz trebuie sa platesc vreo contributie la CAS sau CASS eu fiind asigurat (fiind student).
  Multumesc anticipat.

  1. Buna ziua! Categoriile de mai sus sunt exceptiile la plata contributiilor sociale. Ca student nu aveti reduceri la plata impozitului si a contributiilor sociale pentru veniturile obtinute din activitati independente. Daca nu depasiti plafonul de 12 salarii minime pe economie venit net, nu platiti CAS si CASS asa cum va arata si aplicatia.

 17. Buna ziua!

  Am o nelamurire cu privire la completarea Declaratiei unice, cu precadere la capitolul CAS si CASS.
  Profesie liberala (mediator). Abia ce am reluat activitatea. Am depus D070 si acum trebuie sa completez Declaratia unica si m-am impotmolit. Poate sunt intrebari puerile dar mai bine intreb pe cineva avizat decat sa fac vreo prostioara.
  Intrucat am fost suspendata pe 2018, mai completez ceva ref 2018?
  Nu cred ca voi reusi sa realizez vreun venit pe 2019; poate voi avea niste cheltuieli privind reorganizarea, reluarea activitatii. Pot sa declar zero venit estimat? Sau e necesar de trecut un minim…sa zicem 100, 300 lei?
  Si sa trec apoi si cheltuielile estimate?
  Este necesar sa mai completez ceva ref CAS si CASS?
  In mod evident voi avea venituri sub plafon… Si nu vreau sa optez pt plata CAS si CASS – sunt si salariat.

  Multumesc mult!

  1. Buna ziua! Completati Declaratia unica doar pentru 2019 cu data reluarii activitatii. Nu bifati nimic la contributii sociale. Completati cu 0 la venituri si cheltuieli estimate. In 2020 veti depune DU cu rezultatul realizat in 2019 unde puteti evidentia cheltuielile si veniturile realizate in 2019, daca sunt.

  1. m-am luminat, am bifat salariat si au disparut ven din drept intelectual,
   deci chiriile nu au treaba cu cas? decat cu cass?

 18. In ceea ce priveste CASS-ul, va rog, inseamna ca daca venitul NET e mai mic de 6 salarii, NU trebuie platit… am inteles eu aiurea??

 19. Goldan Aurelia

  In 30 de zile ma pensionez anticipat partial si doresc sa mai lucrez ca pf agent asigurare mai sunt obligata s-a platesc cas daca depasesc suma celor 12 salarii minime pe economie?

 20. Marinela Iorga

  Aplicatia dumneavoastra imi confirma rationamentul avut cand, in urma distribuirii unor dividende (in doua transe) catre asociatul societatii, i-am spus ca nu are obligatia depunerii declaratiei unice si nici a platii cass pentru ca suma totala incasata (21369 lei) este sub plafonul anual de 12 salarii minime.
  Cu toate acestea, raspunsurile primite de la ANAF si site-ul portalfiscalitate.ro au fost contrare logicii mele, acestia sustinand ca, acele dividende nete fiind distribuite in cursul anului, respectiv, in lunile mai si septembrie, se face raportarea la un plafon recalculat, cf. art. 174 al. 10 din Codul fiscal, chiar daca pe total, suma dividendelor nete este sub plafonul anual.
  Va rog sa-mi spuneti in ce articol de lege este prevazut faptul ca veniturile din investitii se raporteaza la plafonul anual, indiferent de data incasarii lor.

  Cu multumiri,
  Marinela Iorga

  1. Buna ziua!
   Intr-adevar exista o neclaritate la problema ridicata de dvs.
   Am dezbatut-o cu mai multi colegi si in opinia mea veniturile din dividende nu se recalculeaza la nr de luni ramase din anul fiscal pentru ca acestea nu se obtin intr-o anumita perioada de timp, in cursul anului.
   Din aceasta cauza, daca ati depasit plafonul sau estimati ca il depasiti, indiferent ca incasati dividende in februarie sau in decembrie, se plateste CASS la plafonul de 12 salarii minime pe economie, daca valoarea dividendelor incasate este mai mare de 12 salarii minime.
   De altfel, codul fiscal trateaza la fel si alte venituri din investitii, cum sunt castigurile din tranzactii financiare.
   Acestea se raporteaza in declaratia unica dupa incheierea anului fiscal si se raporteaza la plafonul din anul recent incheiat. Daca se depaseste plafonul se plateste CASS.
   Este necesara o clarificare la nivelul textului din Codul Fiscal.

 21. DOMNICA SECRIERIU

  INTREBARE nu sant salariar ,pensionar,nu platesc CAS intrun sistem propriu de asigurari sociale,nu obtin venituri cu retinere la sursa …sant asistent broker iar venitul meu pe primele 5 luni este undeva la 1800 ron luna sant obligata la plata CAS sau CASS

 22. Ileana Kanicky

  Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca locuiesc permanent in Congo dar am venituri in tara din cedarea folosintei bunurilor, trebuie sa platesc CASS sau nu. Va multumesc.

 23. Alexandru Horvath

  Daca intreprinderea cu impunere in sistem real are activitatea suspendata de la 14.03.2019 si declaratie unica a fost rectificata cu un venit estimat de 12000 RON, se plateste CAS si CASS? Ma gandesc ca ar trebui platite, pentru ca venitul este pentru 3 luni si astfel se depaseste minumul lunar.

  1. Buna ziua! Trebuie sa recalculati plafonul:
   3 x 2.080 = 6.240 lei.
   Venitul net realizat in ian-martie (12.000 lei) este mai mare decat plafonul recalculat si trebuie sa platiti contributii sociale.

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top