Aplicatia stabileste obligatia de a plati CAS si CASS pentru veniturile realizate sau estimate a se realiza.

 

Important! Pentru venituri realizate intr-o perioada mai scurta decat anul fiscal (12 luni), veniturile nete obtinute trebuie recalculate in raport cu perioada in care au fost realizate, cu exceptia veniturilor din investitii care se raporteaza la 12 luni, indiferent de data in care au fost incasate.
5/5 (4 Reviews)

33 comentarii la “Obligatia de a plati CAS si CASS”

 1. Ana

  Buna ziua Dețin un PFA cu Normă de venit În anul 2019 ,plata Cas si Cass a fost opțională Aș vrea să știu dacă și în 2020 va fi la fel Multumesc

 2. Aurelia Popa

  Si eu ma aflu in aceeasi situatie , în care trebuie să îmi ajusteze pragul de raportare, dar întrebarea este cat plătesc? CASS 10%×6240 si CAS 25%×6420? Va rog sa imi confirmati corectitudinea raționamentului? Multumesc

 3. Ciprian

  Buna ziua, daca sunt salariat, mai obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala de 10000 lei si un venit net de 20000 lei din activitatea PFA trebuie sa calculez si sa platesc CAS si CASS ? Multumesc !

  1. Constantin

   Buna ziua! Nu platiti CAS si CASS pentru ca veniturile din drepturi de autor sunt scutite de plata CAS si CASS si nu intra in calculul venitului net pentru raportare cu plafonul de 12 salarii minime pe economie.

 4. Mircea Coman

  aplicatia nu tine cont de perioada de activitate din cursul anului. Poate introduceti si un camp care sa pondereze asta.
  altfel, felicitari pt aplicatie!

  1. Constantin

   Va mulțumesc pentru apreciere! Aplicația oferă un răspuns general la o întrebare pe care o primesc foarte des. Pentru perioade de activitate mai scurte decât 12 luni vedeți celelalte aplicații.

 5. Radu

  Bună ziua! Soțul meu este pensionat medical cu jumătate de normă şi obtine un venit net din pfa de 30000 pe an.Are un pfa în sistem real.Este obligat să plătească CAS și CASS?

 6. Florea Sorina

  Bună ziua. Detin un pfa de 7 luni. Veniturile sunt undeva între 1200-1500 pe luna. Nu plătesc contributii la stat, încă. Totusi doresc sa rămân însărcinată și cand se va întâmpla as vrea sa beneficiez de indemnizatie.
  As dori informatii. Ce ar trebui să plătesc, cât ?
  Care ar fi procedurile?
  Mulțumesc!

  1. Constantin

   Buna ziua! Aveti suficienta vechime pentru a obtine indemnizatia minima. Pentru o indemnizatie mai mare va trebuie un venit net mai mare. Va recomand sa semnati un contract de asigurare pentru concedii medicale cu CNAS si, chiar daca aveti venituri sub plafonul de 12 salarii, sa platiti contributie de sanatate optional pe timpul sarcinii: https://gestiunepfa.ro/cass-optional-2019/.

 7. Flavius

  Nu ma incadrez in nici o categorie de mai sus…sunt student.Ce categorie ar trebui sa bifez?Estimez ca nu voi ajunge sa ating planul de 12 salarii minime,in acest caz trebuie sa platesc vreo contributie la CAS sau CASS eu fiind asigurat (fiind student).
  Multumesc anticipat.

  1. Constantin

   Buna ziua! Categoriile de mai sus sunt exceptiile la plata contributiilor sociale. Ca student nu aveti reduceri la plata impozitului si a contributiilor sociale pentru veniturile obtinute din activitati independente. Daca nu depasiti plafonul de 12 salarii minime pe economie venit net, nu platiti CAS si CASS asa cum va arata si aplicatia.

 8. Carmen

  Buna ziua!

  Am o nelamurire cu privire la completarea Declaratiei unice, cu precadere la capitolul CAS si CASS.
  Profesie liberala (mediator). Abia ce am reluat activitatea. Am depus D070 si acum trebuie sa completez Declaratia unica si m-am impotmolit. Poate sunt intrebari puerile dar mai bine intreb pe cineva avizat decat sa fac vreo prostioara.
  Intrucat am fost suspendata pe 2018, mai completez ceva ref 2018?
  Nu cred ca voi reusi sa realizez vreun venit pe 2019; poate voi avea niste cheltuieli privind reorganizarea, reluarea activitatii. Pot sa declar zero venit estimat? Sau e necesar de trecut un minim…sa zicem 100, 300 lei?
  Si sa trec apoi si cheltuielile estimate?
  Este necesar sa mai completez ceva ref CAS si CASS?
  In mod evident voi avea venituri sub plafon… Si nu vreau sa optez pt plata CAS si CASS – sunt si salariat.

  Multumesc mult!

  1. Constantin

   Buna ziua! Completati Declaratia unica doar pentru 2019 cu data reluarii activitatii. Nu bifati nimic la contributii sociale. Completati cu 0 la venituri si cheltuieli estimate. In 2020 veti depune DU cu rezultatul realizat in 2019 unde puteti evidentia cheltuielile si veniturile realizate in 2019, daca sunt.

  1. cristi

   m-am luminat, am bifat salariat si au disparut ven din drept intelectual,
   deci chiriile nu au treaba cu cas? decat cu cass?

 9. Madalina

  In ceea ce priveste CASS-ul, va rog, inseamna ca daca venitul NET e mai mic de 6 salarii, NU trebuie platit… am inteles eu aiurea??

 10. Goldan Aurelia
  Goldan Aurelia

  In 30 de zile ma pensionez anticipat partial si doresc sa mai lucrez ca pf agent asigurare mai sunt obligata s-a platesc cas daca depasesc suma celor 12 salarii minime pe economie?

 11. Marinela Iorga
  Marinela Iorga

  Aplicatia dumneavoastra imi confirma rationamentul avut cand, in urma distribuirii unor dividende (in doua transe) catre asociatul societatii, i-am spus ca nu are obligatia depunerii declaratiei unice si nici a platii cass pentru ca suma totala incasata (21369 lei) este sub plafonul anual de 12 salarii minime.
  Cu toate acestea, raspunsurile primite de la ANAF si site-ul portalfiscalitate.ro au fost contrare logicii mele, acestia sustinand ca, acele dividende nete fiind distribuite in cursul anului, respectiv, in lunile mai si septembrie, se face raportarea la un plafon recalculat, cf. art. 174 al. 10 din Codul fiscal, chiar daca pe total, suma dividendelor nete este sub plafonul anual.
  Va rog sa-mi spuneti in ce articol de lege este prevazut faptul ca veniturile din investitii se raporteaza la plafonul anual, indiferent de data incasarii lor.

  Cu multumiri,
  Marinela Iorga

  1. admin

   Buna ziua!
   Intr-adevar exista o neclaritate la problema ridicata de dvs.
   Am dezbatut-o cu mai multi colegi si in opinia mea veniturile din dividende nu se recalculeaza la nr de luni ramase din anul fiscal pentru ca acestea nu se obtin intr-o anumita perioada de timp, in cursul anului.
   Din aceasta cauza, daca ati depasit plafonul sau estimati ca il depasiti, indiferent ca incasati dividende in februarie sau in decembrie, se plateste CASS la plafonul de 12 salarii minime pe economie, daca valoarea dividendelor incasate este mai mare de 12 salarii minime.
   De altfel, codul fiscal trateaza la fel si alte venituri din investitii, cum sunt castigurile din tranzactii financiare.
   Acestea se raporteaza in declaratia unica dupa incheierea anului fiscal si se raporteaza la plafonul din anul recent incheiat. Daca se depaseste plafonul se plateste CASS.
   Este necesara o clarificare la nivelul textului din Codul Fiscal.

 12. DOMNICA SECRIERIU
  DOMNICA SECRIERIU

  INTREBARE nu sant salariar ,pensionar,nu platesc CAS intrun sistem propriu de asigurari sociale,nu obtin venituri cu retinere la sursa …sant asistent broker iar venitul meu pe primele 5 luni este undeva la 1800 ron luna sant obligata la plata CAS sau CASS

 13. Ileana Kanicky
  Ileana Kanicky

  Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca locuiesc permanent in Congo dar am venituri in tara din cedarea folosintei bunurilor, trebuie sa platesc CASS sau nu. Va multumesc.

 14. Alexandru Horvath
  Alexandru Horvath

  Daca intreprinderea cu impunere in sistem real are activitatea suspendata de la 14.03.2019 si declaratie unica a fost rectificata cu un venit estimat de 12000 RON, se plateste CAS si CASS? Ma gandesc ca ar trebui platite, pentru ca venitul este pentru 3 luni si astfel se depaseste minumul lunar.

  1. admin

   Buna ziua! Trebuie sa recalculati plafonul:
   3 x 2.080 = 6.240 lei.
   Venitul net realizat in ian-martie (12.000 lei) este mai mare decat plafonul recalculat si trebuie sa platiti contributii sociale.

Scrie un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top